Yo-Yo – šablone za izradu oblika od tekstila

Yo-Yo – šablone za izradu oblika od tekstila

Osnovne upute za rad:

 1. Ova šablona se sastoji od 2 dijela: veće, vanjske baze i unutarnjeg diska.
  Razdvojite dijelove.
  Tkaninu postavite na bazu licem prema dolje pa umetnite disk i pričvrstite.
  Tkanina ostaje ‘zarobljena’ u šabloni između baze i diska.
  Pazite da vam tkanina unutar šablone ne ostane naborena.
  Odrežite višak tkanine tako da vam ostane otprilike pola cm tkanine viška oko diska.
 2. Kroz iglu provucite čvrst, kvalitetan konac koji se ne mrsi i ne puca. Najbolji je onaj za mašinsko šivanje. Konac može biti bilo koje boje jer se u končanici ne vidi, ali možete izabrati i boju i konac u skladu s tkaninom. Provucite dvostruku nit i pričvrstite čvorom samo jednu nit. Uzmite bar 1m konca.
 3. Započnite šivanje ubadanjem na strani diska kroz bilo koju rupicu koju izaberete. Na suprotnoj strani gdje vam je izašla igla ubodite tako da vam konac ostane u prorezu. Pazite da vam konac uvijek ostaje isključivo u prorezima. Nikako ne smijete prelaziti preko šablone.
  Šivanjem zahvatite i onaj komadić viška tkanine tako da vam vanjski rub u konačnici bude uredan. Pratite sve rupice do kraja. Kada ste dovršili posljednji prorez, još jednom ispunite onaj prvi. Pri tom pazite da vam konac ne prolazi kroz onaj konac koji ste napravili na početku. Pomaknite ubod iglom 1mm od prvog uboda. Izvucite iglu, konac nemojte rezati.
 4. Ukoliko vaša šablona ima i unutarnji krug za šivanje, započnite sa suprotne strane – strane baze. Šivajte i završite šivanje na isti način kao i prethodni korak. Ovaj unutarnji krug obično imaju Yo-Yo šablone za izradu cvjetova.
 5. Rastvorite šablonu – jednostavno gurnite prstom tkaninu kroz rupu na strani baze. Skinite tkaninu i sa diska.
 6. Oblikovanje započnite najprije povlačenjem konca sa unutarnjeg, manjeg kruga. Ako vaša šablona nema unutarnji krug, preskočite ovaj korak. U svaku ruku uzmite po jedan kraj konca i povucite. Tkanina će se početi nabirati i s naličja strane tkanine pojavit će se kuglica tkanine koju možete napuniti vaticom ili perlicom. To će biti tučak cvijeta. Kad ste nabrali svu tkaninu zavežite čvrsti čvor i odrežite višak konca.
 7. Sad započnite povlačenjem konca na vanjskom  krugu. U svaku ruku uzmite po jedan kraj konca i povucite. Tkanina će se početi nabirati, dok nabitere raspoređujte tkaninu duž preostalog konca i ako ima potrebe (ovisno o obliku), štapićem ili obrnutom stranom olovke popravljajte oblik gurajući tkaninu štapićem s unutarnje strane. Kad ste sve nabrali i oblikovali napravite čvrsti čvor.
 8. Umjesto čvorova na kraju nabiranja možete ponovno navući iglu i šivanjem završiti rad.
 9. U pakovanju možete pronaći upute za izradu na engleskom, francuskom, španjolskom i njemačkom jeziku.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yo-Yo – šablone za izradu oblika od tekstila

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Online shop je u fazi testiranja — Trenutno ni jedna online narudžba neće biti ispunjena.